Pyłek pszczeli wykazuje się szeregiem wspaniałych właściwości. Nie bez powodu wykorzystuje się go w profilaktyce oraz leczeniu wielu chorób. Zdecydowanie może on pochwalić się swoim imponującym składem, zawierającym m.in. witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe, lipidy węglowodany, białka, a także enzymy i antyoksydanty. To czyni go z kolei świetnym środkiem na wiele dolegliwości. Dowiedz się więcej.
Właściwości antyoksydacyjne pyłku pszczelego
Zacznijmy od tego, że pyłek i pierzga pszczela stanowią prawdziwą skarbnicę antyoksydantów. Znajdują się w nich m.in.:
Dlaczego to takie istotne? Ponieważ przeciwutleniacze (bo tak brzmi druga nazwa antyoksydantów), chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Te z kolei prowadzą m.in. do przedwczesnego starzenia oraz wielu różnych chorób, takich jak nowotwory czy cukrzyca typu 2[3].
Co więcej, naukowcy udowodnili, że znajdujące się w pyłku pszczelim antyoksydanty mogą zwalczać groźne dla człowieka bakterie, redukować stany zapalne, a także hamować rozwój infekcji oraz wzrost nowotworów.[4]
Zapobieganie infekcjom i łatwiejsze gojenie się ran
Wspomnieliśmy już, że pyłek i pierzga pszczela mają właściwości antyoksydacyjne. W duecie z właściwościami przeciwzapalnymi mogą sprawić, że rany się będą szybciej goić.
W jednym z badań naukowcy udowodnili, że ekstrakt z pyłku pszczelego świetnie się sprawdza w leczeniu oparzeń. Pod tym względem okazywał się on równie efektywny, co powszechnie stosowane sulfadiazyna srebra, a dawał mniej efektów ubocznych.[5]
Pyłek pszczeli ma również działanie przeciwdrobnoustrojowe, dzięki czemu wykorzystuje się go w profilaktyce zakażeń, które mogą sprawiać, że rany, otarcia i skaleczenia goją się wolniej.[6]
Pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy
Pyłek pszczeli zapobiega wielu chorobom układu sercowo-naczyniowego, takim jak m.in.: nadciśnienie tętnicze, miażdżyca tętnic, zakrzepica żył i tętnic, udar mózgu czy choroba niedokrwienna serca. Pomaga też osobom z zespołem metabolicznym. Dużą rolę odgrywają w tym zawarte w pyłku substancje, takie jak fosfolipidy, kwasy tłuszczowe, fitosterole czy wspomniane już antyoksydanty.
Warto dodać, że składniki zawarte w pyłku pszczelim obniżają również poziom cholesterolu całkowitego, triglicerydów oraz lipoprotein LDL. Znajdujące się w nich fitosterole doprowadzają do zmniejszonej absorpcji cholesterolu w układzie trawiennym, dzięki czemu zmniejsza się jego ilość we krwi. [7] Jest to o tyle istotne, że wysoki poziom tej substancji wiąże się z większym ryzykiem chorób krążenia.
Co ciekawe, w jednym z badań podano suplementy z pyłku pszczelego osobom krótkowzrocznym, których problem związany był z zatkanymi tętnicami. Jak się okazało, również i tutaj pyłek pszczeli doprowadził do obniżenia cholesterolu we krwi, co przełożyło się finalnie na to, że pacjenci widzieli lepiej.[8]
Zawarte w pyłku pszczelim antyoksydanty sprawiają również, że lipidy się nie utleniają. Jest to o tyle istotne, że kiedy takie zjawisko nastąpi, może dojść do ich zlepiania się, co wywiera negatywny wpływ na naczynia krwionośne, przez co pacjenci częściej zapadają na choroby układu sercowo-naczyniowego.[9]
Działanie antydepresyjne
Badacze wykazali, że u pacjentów z depresją, dzięki pyłkowi pszczelemu dochodzi do poprawy. Takie zjawisko odnotowuje się również u osób z wyczerpaniem psychicznym oraz fizycznym. Omawiana przez nas substancja przynosi dobre efekty, zwłaszcza w połączeniu z terapią lekami antydepresyjnymi. [10]
Co więcej, naukowcy udowodnili, że pyłek pszczeli w niektórych przypadkach sprawdza się na tyle dobrze, że leki z czasem nie są już potrzebne. Dzięki nim choroba często również nie nawraca. Przyjmujące go osoby lepiej funkcjonują oraz bardziej optymistycznie patrzą na świat. Ponadto stan takich pacjentów poprawia się w krótkim okresie czasu.[11]
Łagodzenie objawów menopauzy
Pyłek pszczeli jest w stanie uporać się z wieloma kobiecymi dolegliwościami. Mamy tu na myśli zwłaszcza te odczuwane w okresie menopauzy, takie jak: nadmierna potliwość w nocy, uderzenia gorąca, huśtawki nastrojów czy problemy ze snem.
W badaniu przeprowadzonym w 2005 r. wykazano, że panie, którym podawano pyłek pszczeli, odczuwały mniej uderzeń gorąca. Do tego odnotowano u nich złagodzenie bólów stawowych, lepsze samopoczucie, mniejszą drażliwość, a także większy przepływ energii. [12] W innym, trwającym trzy miesiące badaniu, wyniki były podobne.[13]
Wzmacnianie odporności
Spożywanie pyłku pszczelego przyczynia się też do wzmacniania układu immunologicznego. Dzięki niemu Twój organizm będzie odporny na wiele chorób.
Naukowcy udowodnili, że ekstrakt z pyłku pszczelego zabija te bakterie, które mogą okazać się szkodliwe dla zdrowia, a więc np. takie, jak np. Salmonella, Pseudomonas aeruginosa, E. coli. Omawiana przez nas substancja ma zatem działanie przeciwdrobnoustrojowe.[14],[15]
Co więcej, okazuje się również, że pyłek pszczeli doprowadza do zmniejszenia aktywacji komórek tucznych. Jest to o tyle istotne, że kiedy do tego dochodzi, uwalniają się substancje chemiczne przyczyniające się do powstawania alergii.[16]
Działanie przeciwzapalne
Pyłek pszczeli można stosować również w celu minimalizacji obrzęku oraz stanu zapalnego. Odpowiedzialny jest za to głównie taki antyoksydant, jak wspomniana już kwercetyna. Doprowadza ona do zmniejszenia wytwarzania prozapalnych kwasów tłuszczowych Omega-6 (mowa tu choćby o kwasie arachidonowym).[17]
W pyłku pszczelim znajdują się także związki roślinne, które są w stanie zahamować procesy biologiczne pobudzające wytwarzanie hormonów zapalnych, takich jak czynnik martwicy nowotworu (TNF).[18]
Potencjalne właściwości przeciwnowotworowe
Pyłek pszczeli warto zastosować również w ramach leczenia i zapobiegania nowotworom. Dotychczas przeprowadzono m.in. badania probówkowe, zgodnie z którymi wyciąg z pyłku pszczelego sprawia, że guz przestaje rosnąć. Pobudza on również proces apoptozy, doprowadzający do śmierci komórek w przypadku nowotworu jelita grubego, prostaty oraz białaczki.[19],[20]
Wiadomo również, że pyłek pszczeli z białej wierzby i czystka posiada działanie antyestrogenowe, co z kolei zmniejsza szansę zachorowania na nowotwory: prostaty, macicy, jak również i piersi.[21],[22]
Właściwości chroniące wątrobę
Pyłek pszczeli posiada właściwości chroniące wątrobę przed chorobami oraz różnymi, szkodliwymi substancjami. Przykładowo w jednym z badań wykazano, że znajdujące się w nim antyoksydanty skutecznie zabezpieczają wątrobę przed powstawaniem uszkodzeń wywoływanych przez toksyny – dotyczy to również przedawkowywania leków. Dzięki niemu omawiany przez nas organ szybciej się również goi.[23],[24],[25] Wiele też wskazuje na to, że pyłek pszczeli świetnie zdaje egzamin w leczeniu zapalenia wątroby, a także niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby.[26]Potrzebnych jest jednak więcej badań na ten temat.
Lepsze wchłanianie składników odżywczych
Sporo wskazuje na to, że pyłek pszczeli ma jeszcze inne, genialne właściwości. Bada się obecnie, czy sprawia on, że organizm wykorzystuje w lepszy sposób składniki odżywcze. Jeśli tak się dzieje, najpewniej jest to efekt zawartej w nim witaminy C oraz bioflawonoidów, dzięki którym żelazo się lepiej wchłania. Co więcej, znajdują się w nim odpowiednie białka i aminokwasy – one również mogą poprawiać absorpcję różnych substancji. [27]
Inne właściwości
Pyłek pszczeli ma jeszcze inne, genialne właściwości: pomaga w przypadku odstawienia alkoholu (przez osoby, które go nadużywają), świetnie się sprawdza w przypadku chorób prostaty, dobrze wpływa na niedokrwistość[28]. Posiada też działanie adaptogenne, dzięki czemu organizm lepiej przystosowuje się do różnych warunków środowiska. [29]Warto zaznaczyć, że badania nad nim wciąż trwają i może on nas zaskoczyć wkrótce jeszcze innymi „supermocami”.
[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7917892/
[2] https://scijournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/jsfa.7729
[3] https://www.researchgate.net/publication/23796847_Chronic_Inflammation_and_Oxidative_Stress_as_a_Major_Cause_of_Age-_Related_Diseases_and_Cancer
[4] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1155/2015/297425
[5] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27293466/
[6] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27293466/
[7] chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://ptfarm.pl/download/?file=File%2FFarmacja+Polska%2F2018%2FNr+3%2F05_OG_Pylek.pdf
[8] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1155/2015/297425
[9] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29614743/
[10] chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://ptfarm.pl/download/?file=File%2FFarmacja+Polska%2F2018%2FNr+3%2F05_OG_Pylek.pdf
[11] chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://ptfarm.pl/download/?file=File%2FFarmacja+Polska%2F2018%2FNr+3%2F05_OG_Pylek.pdf
[12] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16096172/
[13] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15775873/
[14] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23305281/
[15] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24262487/
[16] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18361733/
[17] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14705020/
[18] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9781303/
[19] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17639562/
[20] https://www.spandidos-publications.com/mmr/7/5/1555
[21] https://www.mdpi.com/1420-3049/20/12/19800
[22] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19124059/
[23] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27013064/
[24] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3008684/
[25] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24250716/
[27] https://pubs.acs.org/doi/full/10.1021/jf000635h
[28] chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://ptfarm.pl/download/?file=File%2FFarmacja+Polska%2F2018%2FNr+3%2F05_OG_Pylek.pdf
[29] chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://www.ptfarm.pl/pub/File/Bromatologia/2017/Nr%203/Bromatologia%203_2017%20art%2001%20s%20191-200.pdf